A Panasonic önjáró autókat tesztel Japánban

panasonic_self_driving_robot.jpeg

Manapság egyre több tech vállalat fejleszt önjáró autókat és robotokat. Ahogy egyre fejlődik a mesterséges intelligencia (MI), úgy fejlődnek és válnak egyre autonómabbá ezek a szerkezetek is. 

A világjárvány megnövelte az igényt arra, hogy egyre többen rendeljenek élelmiszereket és árukat online, házhozszállítással vagy érintés nélkül küldjenek, fogadjanak csomagokat. A társadalom egyre inkább az érintés nélküli szolgáltatásokat, lehetőségeket keresi. Kínában önjáró kiszállító autót fejleszt a KFC gyorsétteremlánc. Az Amazon giga vállalat önjáró, teljesen autonóm taxikat tesztelt az elmúlt hetekben. 

Panasonic önjáró autó

A CitiesToday írta meg, hogy a Panasonic egy autonóm szállító robotot tesztel Fujisawa okos városban, Kanagawa prefektúrában, Japánban.

A tesztelés első szakaszában, amely a múlt hónapban kezdődött, a fejlesztők az önvezető robot közutakon való tesztelésére összpontosítottak. 

A 2021 februárjában kezdődő második tesztszakasz célja a szolgáltatásélmény tesztelése lesz. A környéken lakó embereket fogja hazaszállítani. 

Habár a robot önállóan fog működni, a vezérlőközpont kezelője távolról fogja felügyelni, hogy valóban elkerül-e minden akadályt. A kezelő szükség esetén átveheti az irányítást. A szerkezet legfeljebb 4 km/h-s sebességgel haladhat. 

Az emberekkel szorosan együttműködő robotok felhasználásával történő új szállítási szolgáltatás kínálatával szeretnék hozzájárulni a közösség formálásához, ahol az emberek és a gépek szimbiózisban élnek egymással. – áll a Panasonic közleményében. 

Japánban az önjáró autók teszteléséhez a rendőrség engedélye szükséges. 

Nemzetstratégia

A fejlesztés, Japán fejlesztési és növekedési stratégiájának égisze alatt zajlik, amelyet 2020 júliusában indítottak. 

A Panasonic részt vesz az autonóm robotok a szállítás fejlesztéséért kutatás-fejlesztési projektben, amelyet a Japán Kereskedelmi és Gazdasági Minisztérium finanszíroz. A vállalat kutatás-fejlesztési és helyszíni tesztelési tevékenységeinek egy részét kormányzati technológiai fejlesztési projekt is támogatja, amely felgyorsítja az autonóm szállítási technológiák bevezetését. 

Októberben a Japan Post Co. Tokióban megkezdte az önvezető szállító robotok közúti tesztelését. 

Okos város

A Panasonic 2014-es megnyitása óta dolgozik Fujisawa Fenntartható Intelligens városban. A több mint 2000 embernek otthont adó fejlesztés egy volt fujisawai Panasonic gyár területén. A Fujisawa okos város 18 állami és magánszervezetet tömörít. A közösség célja, hogy modellként szolgáljon az állampolgár-központú fenntartható fejlődéshez. A kutatások célja, hogy megállapítsák a technológia hogyan tudja kezelni az energetikával, biztonsággal, mobilitással és egészséggel kapcsolatos városi kihívásokat. 

A mesterséges intelligencia fejlődésével, nemcsak a robotizált szállítási és társadalmi szolgáltatások kezdenek terjedni, hanem okos városok keretében az okos közlekedés is.

startsh.jpg

Forrás: TechCrunch

A Panasonic mellett a Starship Technologies, kis, önjáró autókat, robot szállítási technológiákat tesztel a Co-op szupermarkettel az Egyesült Királyság két városában. A tesztek előrehaladottak, tervek szerint jövőre már a szolgáltatást is bővítik. 

Júliusban az Amazon bejelentette az elektromos, autonóm kézbesítő robotok tesztjeit Atlantában (Georgia) és Franklinben (Tennessee). 

zoox.png

Forrás: ZooX

A KFC Kínában tesztelt autonóm szállító járműveket, amelyek a megrendelt menüt szállítják házhoz. 

A világjárvány végett Szingapúr egy nagylábon járó, Spot nevű, kutyaszerű robotot tesztelt a parkokban történő társadalmi távolságtartás elősegítése érdekében. 

Szöul pedig, kis, humanoid robotokkal digitális készségfejlesztési képzést nyújt idős embereknek. 

Összegzés

A jövő mindenképpen ezen technológiák felé mutat. Könnyebbé, egyszerűbbé teszik életünket akár a személy, teher szállítás vagy az oktatás területén.

A társadalomnak még fejlődnie kell, hogy elfogadja és használni tudja ezeket az új technológiákat. Előbb vagy utóbb, az önjáró, gondolkodni tudó autók, robotok az életünk részévé válnak.