Hiperszonikus repülőt fejlesztettek a kínaiak

hiper_0.jpg

Kínai tudósok egy csoportja olyan hiperszonikus repülőgép hajtóművet hozott létre, amely akár 18990 kilométer / óra sebességgel is képes meghajtani egy repülőt.

A SpaceDaily szerint, a forradalmian új motor mozgó alkatrészeket nem tartalmaz, álló és ferde detonációs ramjet kivitelezésű. A ramjet működési elve az, hogy a gép szupergyors sebességgel a levegőt egy kamrába tolja, ahol hidrogén üzemanyaggal keveredve felrobban és a motor hátsórészén tolóerőként távozik. Ezen az elven működnek a rakéták az 1960-as évek óta. 

Hiperszonikus repülők új technológiája

Az új koncepcióban a ramjet és scramjet technológia van továbbfejlesztve. A sodrajet technológia abban más, hogy a diffúz égést egy ferde detonációval helyettesítik, amely egyedülálló nyomásnövekedést eredményez. 

A sodramjet technológiát számos áramlásszabályozási technikával fejlesztették ki. Az új eljárást sikeresen tesztelték egy repülés-duplikált sokkoló alagúttal. A kísérlet eredménye megmutatta, hogy a technológia sikeresen működik és egy ferde detonáció álló helyzetben lehet a motor égésterében. Ez a kutatás azt bizonyítja, hogy ez egy ígéretes koncepció. Stabilan, nagy tőhatékonysággal működtethető wiperszónikus áramlási körülmények között. – nyilatkozták a tudósok.

A szerkezet akár 16 Mach sebességgel is haladhat, ami annyi tesz, hogy 2 óra alatt képes körberepüli a Földet. 

Elfeledett majd újragondolt koncepció

A kínai tudósokat valószínűleg Richard Morrison, az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrügynökség (NASA) amerikai mérnökének spekulatív munkája inspirálta, aki egy 180-as cikkben javasolta ezt a motorszerkezetet.

A lap megjegyezte, hogy az amerikai kormány a hiperszonikus kutatás nagy részét a NASA-tól olyan magánvállalatoknak adta át, mint a Boeing, a Lockheed Martin. Ezzel az Morrison terveit a kormány mellőzte. A vállalatok a fejlesztésekkel kudarcot vallottak, ez eredményezte, hogy más országok, mint Kína felzárkózzon.

hiper_1.jpg

Forrás: index

Országok versenye

A kínai kormány szerint már rendelkezik hiperszonikus fegyverekkel, és állítólag más országok is tesztelik a technológiát. Az embert szállítani képes hiperszonikus járművek egyenlőre még tudományos-fantasztikus elképzelés. 

2018 augusztusában a kínaiak már tesztelték a Starry-Sky nevű waverider hiperszonikus járművüket, 2019 áprilisában pedig, a kínai Hsziamen Egyetem kutatói tesztelték a Jiageng-1 nevű hiperszonikus repülőgépet a Gobi sivatagban. 

Az Egyesült Államok Légiereje, valamint az Elnöki és Végrehajtó Légiszállítási Igazgatóság 2020 augusztusában szerződést kötött egy hiperszonikus utasszállító repülőgép kifejlesztéséről, amely a jövőben az amerikai elnök légierejeként fog szolgálni. 

hiper_3.jpg

Forrás: pannonhirnök

A Mach 16 még a hiperszonikus fegyverek tekintetében is nagyon gyorsnak számít. Úgy gondolják, hogy a kínai Dongfeng-17 hiperszonikus sikló jármű, egy nagy hatótávolságú csapásmérő fegyver, elérheti akár az 5 Mach sebességet is. 

Az orosz Kinzhal hiperszonikus cirkálórakéta hasonló sebességgel rendelkezik, de Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018-ban azt nyilatkozta, hogy Moszkva másik hiperszonikus fegyvere, az Avantgard sikló jármű képes akár a Mach 20 sebességre is.