2024-re jönnek az Apple autók?

apple-self-driving-car.jpg

Források szerint, a 2014-ben elkezdett Apple autó projekt érkezése, már előrehaladott szakaszba lépett.

Az Apple napjaink egyik legsikeresebb tech vállalata. Köztudott, hogy prémium minőségű mobiltelefonokat és számítógépeket gyártanak.  Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a Steve Jobs által alapított vállalat úgy döntött, hogy az amúgy is zsúfolt autóipar piacára merészkedik. A Titan Project kódnevű Apple elektromos autó projekt várhatóan az egyik legmodernebb autó lesz, amelyet valaha gyártottak.

Apple autó projekt

Az iPhone gyártó tech óriás, a Project Titan néven elhíresült autóipari fejlesztései 2014 óta rendületlenül haladnak előre. A cég a semmiből kezdte meg saját járműveinek fejlesztését. Egy ponton az Apple törekvései megtorpantak és csak az autószoftverekre koncentrált. 2018-ban lépett a fejlesztési projekt élére Doug Field ex Tesla vezér, aki újjáélesztette az Apple autó projektet.

Azóta a projekt olyannyira előrehaladt, hogy mostanára a jármű építését tűzte ki célul. A tech óriás célja, hogy a fogyasztói társadalom részére elektromos személygépjárművet gyártson. Ez a a törekvés ellentétben áll olyan vetélytársak törekvéseivel akik, robot taxikat, autonóm járműveket állítanának elő. 

Az Apple autók központi eleme egy új akkumulátor, amely radikálisan csökkenti az akkumulátorok költségeit és növeli a jármű hatótávolságát. 

Mobiltelefontól az autókig

A jármű gyártása még az Apple számára is nagy kihívást jelent, annak ellenére is, hogy rendkívül tőkeerős vállalat és több száz millió darab elektronikai terméket gyárt a világ minden részéről származó alkatrészekkel. Azonban az autógyártásban még nincsen tapasztalatuk. A Teslának 17 év kellett, hogy tartósan profitot termeljen. 

Ha van egy vállalat a bolygón amely rendelkezik elég erőforrással erre, akkor valószínűleg az az Apple.

mondta egy Titan Project dolgozó.

Egyenlőre nem világos, hogy kik szerelnék össze az Apple autót, de a források szerint a vállalat a gyártás során egy gyártópartner segítségére támaszkodna. Még arra is van esély, hogy a cég redukálja terveit és csak autonóm vezetési rendszerre korlátozza a figyelmét, amelyet egy hagyományos autógyártó gépkocsijába integrálnak. 

A megvalósítás útján

A források szerint a gyártás 2025 körül kezdődne meg. A cég úgy döntött, hogy a rendszer egyes elemeiért, mint például a lidar szenzorok amik a 3 dimenziós képalkotásról gondolkodnak, felveszik a kapcsolatot a partnerekkel. 

Az Apple autója több lidar szenzort is tartalmazhat, a különböző távolságok bemérésére. Néhány érzékelő származhat az Apple saját fejlesztésű lidar egységeiből, amiket például az iPhone 12-ben is alkalmaznak. 

Amik az autó akkumulátorát illeti, az Apple egyedülálló, monocellás kialakítást tervez, amely az akkumulátorok egyes celláit egységesíti, és az akkumulátorok anyagát megtartó tasakok és modulok eltávolításával felszabadítja az akkumulátorok belsejében lévő helyet. Ez azt jelenti, hogy aktívabb anyagokat lehet az akkumulátorba szerelni, ami potenciálisan nagyobb hatótávolságot biztosít. 

Az Apple a lithium-vas-foszvát (LFP) akkumulátor kémiai tulajdonságait is vizsgálja, amelynek eredendően kevesebb a valószínűsége a túlmelegedésre, ezáltal biztonságosabb mint a többi lithium-ion akkumulátor. Ez lenne a következő, magasabb szintű technológiája az akkumulátoroknak.

Összegzés

Ahhoz, hogy a gyártás profitáló legyen, gyakran a gyártók olyan darabszámokat kérnek, amelyek még az Apple számára is kihívást jelentenek, lévén, hogy újonc az autóiparban. Az életképes, jövedelmező üzlethez évente nagyjából 100 000, vagy ennél több összeszerelt, menetkész járműre lenne szükség.

Címkék: apple EV tech hírek