Mit ígér az Apple új saját fejlesztésű M1 chipje? A nagy bejelentés részletei

apple_1.png

Szerda este megtörtént az amire sokan vártunk. Az Apple megtartotta az év végi nagy bejelentését amiben nyilvánosságra hozta legújabb fejlesztéseit.

A cupertinoi cég bejelentése azért nem volt hagyományos mert most az elmúlt évek legnagyobb fejlesztéseit jelentették be. A bejelentés a Youtube-on történt ahol százezrek követték élőben az eseményt.

Az idáig Intel processzorral szerelt MacBook-ok ezentúl sajátfejlesztésű processzort kapnak. 3 újgenerációs Mac érkezik, a MacBook Air, a MacBook Pro és a Mac Mini. A másik bejelentés arról szólt, hogy az új M1 chiphez igazodó operációs rendszert adtak ki.

Az idei évben már számos fejlesztést és új termékkel álltak elő. Ilyen például az Apple Watch 6. szériája és az Apple Watch SE, Apple Fitnes plus, 8. generációs Ipad, Ipad Air, HomePod Mini, Iphone SE, Iphone 12, Iphone 12 pro. Az Iphone 12 mini és Iphone 12 pro max kiszállítása pedig a héten kezdődik el. Tehát látszik, hogy az év eddigi részében sem tétlenkedtek.

Az eseményen elmondták, hogy az Apple közel 10 éve vezeti az amerikai vásárlók elégedettségi listáját. Az elmúlt negyed évben 30%-kal nőtt a bevétele a cégnek. Egyre több és több vásárló választja a minél inkább megfizethető Apple termékeket. Az elmúlt időszakban az új vásárlók aránya 50%-os volt. Ami nem elhanyagolható ha piacnövekedésről beszélünk.

Az új generációs Mac

John Ternus az Apple hardver mérnök alelnöke mutatta be nagyjából milyen is az új Mac. Elmondta, hogy 3 fő dolog jellemző rájuk: hihetetlen teljesítmény, egyedi technológia, energia-hatékonyság. Azt ígérik hogy az új generációs Mac-ek erősebbek mint valaha.

Ezentúl az új chippel az M1-el szerelik majd amely iparágvezető. Az M1 chippet a legnépszerűbb alacsonyfogyasztású rendszerre optimalizálták ahol a kis méret és az energia-hatékonyság kritikus és kulcsfontosságú. Nagyon hatékony chip, egy teljesen új erát teremt a Mac-nek.

Az M1 chip család

Piacvezető teljesítményt nyújt wattonkénti teljesítményben és az integrált grafikus rendszerben. Idáig a Mac-nek több processzor chipre volt szükség a működéshez. Külön volt a CPU, a perifériák a biztonsági és a memória processzor is. Ezeket integrálták egy közös chipbe amely egyszerűséget, erőt és energia-hatékonyságot hoz.

Az M1 chipet egységes memória architektúrával szerelték. A nagy sávszélességnek, alacsony késleltetésnek, az Apple által gondosan megtervezett csomagnak köszönhetően az adatok egyből el jutnak a célterületre ahelyett, hogy több adatmedencén keresztül vándorolnának. Ez nagymértékben növeli a hatékonyságot és az energia-takarékosságot is.

Ez a chip az első számítógép chip a világon amely 5 nanométeres technológiával készül. Ez azt jelenti, hogy a tranzisztorok atomi méretűek. A legtöbb tranzisztort tartalmazza (16 milliárd), amely valaha chipben volt elhelyezve.

A 8 magos processzor 2 típusú, egyenként 4-4 magot tartalmaz. Az egyik típus a magas teljesítményért a másik a magas hatásfokért felel. A magok egyenként olyan hatásfokkal rendelkeznek mint a korábbi dual-core MacBook CPU-ja egyenként.

A cég azt ígéri ez a világ leggyorsabb, legnagyobb hatásfokkal működő, mindemelett legjobban energia-hatékonyabb a processzora.

Szoftvert a Hardverhez optimalizálták

Ahhoz, hogy minden innovatív technológiai fejlesztés megfelelően működjön, egy teljesen új operációs rendszert hoztak létre.

 

apple_2.png

macOS Big Sur

Az M1-es chiphez optimalizált operációs rendszer teljesen új designt kapott. A Safari böngészőtől az üzenet appig mindent átalakítottak teljesen a lelkéig. Minden app ami a Mac-en van és még azok is amik az AppStore-ban vannak az új chiphez lettek optimalizálva. A LogicPro-ban például 3-szor több hangszert és effektek lehet egyszerre kezelni vagy a Final Cut Pro 6-szor gyorsabban renderel egy komplett anyagot.

Egy másik teljesen új funkció, hogy az Iphone és Ipad applikációk indíthatók MacBookon is.

apple_3.png

A tervezés piacvezető adatbiztonsági funkciókat is ígér. A MacBook egyből életre kel az alvásból már a nyitási mozdulattal során. Az appok indítása instant történik, nincs várakozás vagy késlekedés. A safari böngésző a világ leggyorsabb böngészője lett. A rendszer animációk mint például ikonba tétel vagy íróasztal váltás mind akkumulátor-kímélő.

A rendszerrel pillanatok alatt lehet videókat vágni, zenét szerkeszteni. A gyorsaság az M1 chipben rejlik, mert olyan egyesített architektúrát használ amely nélkülözi az adatkonvertálást vagy adatmásolást. Ugyanaz a kód a videók, a GPU és a képernyő között. A rendszer az appokat több memóriához juttatja mint valaha.

apple_6.png

Az operációs rendszer energia-hatékonyságra is optimalizálva van legyen az csak a jegyzetek használata vagy játékok futtatása.

A fejlesztések egyik legfontosabb része az adatvédelem. Hardver engedélyeztetés mellett kódba írott magasfokú védelem van.

apple_4.png

MacBook Air

Továbbra is a legvékonyabb laptop a kategóriájában. A retinavédő képernyővel ellátott laptop szuperkönnyű és szupergyors. Az előző generációnál 3,5-szer gyorsabb CPU gyorsaságot és az integrált grafikus vezérlés 5-ször gyorsabb vezérlését ígéri. Ez a technikai háttér 4k videó szerkesztést is lehetővé tesz.

3 szor gyorsabb a kategóriájában a windows-os laptopokhoz képest és a tavalyi évben eladott összes laptop 98%-ánál. Az SSD tárhely 2-szer gyorsabb mint az előző generációs MacBook-ban. Ez a giga file-ok importálásánál lehet nagyon hasznos.

apple_5.png

Az új generációs MacBook Air az M1 chipnek köszönhetően ventillátor nélkül készül amely tökéletes csendességet biztosít a gép számára. Ez hatással van az akkumulátor üzemidejére is. 15 óra internetezést és 18 óra videolejátszást tesz lehetővé. A front kamera rendszeren is továbbfejlesztést hajtottak végre, ami: zajcsökkentés, arcfelismerés, nagyobb dinamikus tartomány. Ezáltal sokkal életszerűbb és élesebb képeket ad FaceTime hívásoknál.

A MacBook Air TouchID-vel van felszerelve ami lehetővé teszi az azonnali ApplePay fizetést.

apple_7.png

MacBook Pro

A szintén 13 incses M1 chippel szerelt Mac Pro kategóriájában a legtöbbet eladott laptop. 2,8 szor gyorsabb CPU mint az előző generációban. Sokkal gyorsabban lehet applikációt programozni vagy képet szerkeszteni. A grafikus rendszer 5 ször gyorsabb mint elődje. 3 szor gyorsabb mint a legtöbbet eladott windowsos laptopok. A mikrofon stúdióminőséget biztosít legyen az egy FaceTime hívása vagy zene szám rögzítése.

apple_9.png

Videóhívásoknál élesebb, pontosabb és realisztikusabb képet ad a frontkamera. 17 órás wireless internetböngészést és 20 órás videolejátszás ígér. A Pro biztosítja a leghosszabb akkumulátoridőt amit valaha az Apple a MacBook-ba biztosított.

apple_8.png

Mac Mini

A Mac Mini egy kisméretű ultra kompakt designnal ellátott mini asztali számítógép. Amilyen kicsi olyan erős. Otthonokban, stúdiókban is könnyedén megállja a helyét.

3-szor gyorsabb CPU teljesítményt nyújt mint az előző 4 magos verzió. 6-szor gyorsabb a grafikus teljesítménye amely játékok fejlesztésére is alkalmassá teszi. Mindegy, hogy programozóként kódolásra vagy zenészként, fotósként szerkesztésre használjuk, megállja a helyét.

apple_10.png

A Mac Mini 10-szer kisebb mint egy normál PC és kategóriájában 5-ször gyorsabb mint a legtöbbet eladott PC.

A készülék USB A és 4-es, thunderbolt, HDMI, ethernet és 3,5-es jack csatlakozóval ellátott.

 

Összességében elmondható, hogy a vállalat megint nagyot lépett előre és magasra tette a lécet a többi tech vállalatnak. 

 

képek: youtube.com/apple