Botrány a Googlenél, kémkedés, majd elbocsátás

google_forbes.jpg

Hatalmas botrány keveredett a Google tech óriás körül a napokban, ugyanis kiderült, hogy a cég kémkedett az alkalmazottak után, majd elbocsátotta őket.

A Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Testületének benyújtott panasz szerint a Google megsértette az amerikai munkaügyi törvényeket azzal, hogy kémkedett az alkalmazottak tiltakozását szervező munkavállalók után, majd kettőt elbocsátott közülük. - írja a The Verge. 

Laurence Berland és Kathryn Spiers alkalmazottakat, munkavállalói aktivizmus kapcsán bocsátották el 2019 végén.

Berland a Google azon döntése ellen szervezett ellenállást, hogy együttműködik a szakszervezet ellenes erőfeszítéseiről híres IRI Consultants céggel. A szakszervezet ellenes cégnek ellenőriznie kellett volna az alkalmazottak naptárát a Google megbízásából. A munkavállalók ezt próbálták megtagadni. 

A tiltakozások nyomán több más alkalmazottat is elbocsátottak. A vizsgálatok során a hatóságok megállapították, hogy csak a két alkalmazott elbocsátása volt jogszerűtlen. 

A Google által alkalmazott IRI Consultants egyértelmű jel, hogy a cég nem tolerálja a munkavállalók bármily nemű ellenállását, annak ellenére, hogy a munkavállalók eme jogát a törvény védi. 

Spierst azért rúgták ki, mert figyelmeztette a kollégáit az IRI tevékenységéről. 

A Google alkalmazottainak joguk van részt venni védett, összehangolt tevékenységekben. - olvasható az érdekképviselet közleményében.  Ezért az érdekképviselet panaszt tett a Munkaügyi Hatóságnál. Ők megállapították a szabálysértést, az illegális elbocsátásról. 

Ha a Google nem rendezi a panasztételt, akkor az ügy a bíróságra kerülhet. A cég kénytelen lesz a bérüket megfizetni a munkaszerződésük lejártáig. 

A valaha volt legboldogabb munkahelynek választott Google-nek, nem ez az egyetlen botránya közelmúltban. A társaság Andy Rubin volt ügyvezetőnek 90 millió dollárt fizetett szexuális zaklatással kapcsolatos nyomozást követően, amely tiltakozási hullámot indított el az egész világon. 

A lapnak elküldött nyilatkozatában a Google szóvivője így nyilatkozott:

Büszkék vagyunk cég a kultúrájára, és elkötelezettek vagyunk annak megvédése mellett, hogy az egyének megpróbálják szándékosan aláásni azt. Többek között a biztonság politikák és belső rendszerek segítségével. Továbbra is tájékoztatást nyújtunk az érdekképviseleteknek és a hatóságoknak a döntésünkről, hogy megszüntetjük vagy fegyelmezzük azokat az alkalmazottakat, akik visszaéltek a belső rendszerek, például a biztonsági eszközeinkhez való hozzáféréshez. Az ilyen cselekedetek a szabályzatunk súlyos megszegését jelentik. 

 

Kép forrása: forbes.com