Itt a Facebook vége? Per indult a Facebook ellen

fb_libra_ftimes.png

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) 48 állammal közösen, pert indított a Facebook feldarabolásáért. Ezzel véget érhet a Facebook monopóliuma.

Lassan 2 évtizede, hogy a világot négy nagy tech vállalat uralja. Közösségi média, kiskereskedelem, hirdetési felületek, kommunikáció. Ez a Facebook, az Amazon, a Google és az Apple. A szabályozók és törvényhozók bizonyítékokat találtak arra, hogy ezek a tech óriások, életünk minden területét tisztességtelenül uralják. Monopol helyzetüket és dollármilliárdos bevételüket kihasználva, sokszor tisztességtelen versenyhelyzetet alakítanak ki.

Új szelek fújnak

Tucatnyi állam és a szövetségi kormány, két monopóliumellenes perben szerdán beperelte a Facebookot, arra hivatkozva, hogy a közösségi média óriás visszaélt a monopol helyzetével és versenyellenes magatartást tanúsított. 

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szövetségi bírósági eljárást kért, amely többek közt megkövetelheti a vállalattól, hogy az Instagram-ot és a WhatsApp-ot elidegenítse az anyavállalattól és ezzel gyakorlatilag feldarabolja a tech óriást. Megjegyezték, hogy magát a Facebookot is feldarabolnák, ha szükséges.

conner.jpeg
Forrás: globalcompetitionreview

A közösségi hálózat központi szerepet játszik amerikaiak millióinak életében. Célunk, a Facebook versenyellenes magatartásának visszaszorítása és a versenyhelyzet helyreállítása az innováció és a szabad verseny érdekében. 

– nyilatkozta Ian Conner, az FTC Versenyhivatalának igazgatója.

A Facebook tisztességtelen versenyhelyzete

A Facebook monopol helyzetének megerősítésére és megőrzésére irányuló cselekedetei tisztességtelen versenyhelyzetet teremt.

Hónapok óta zajlanak a perek előkészítései, ami példátlan kihívást elé állítja a Szillícium völgy egyik legerősebb vállalatát.

A Facebook 2012-ben bejelentette, hogy egymilliárd dollárért vásárolja meg az Instagram-ot. 2 évvel később, pedig a WhatsApp 19 milliárd dolláros akvizícióját hajtja végre.

A perek nagyjából 14 hónappal azután kezdődtek, hogy Letitia James, New York-i főügyész azt nyilatkozta, hogy  kivizsgáltatja a versenyellés viselkedést. A szerdai kezdeményezést végül 40 főügyész írta alá. Az FTC, időközben június óta végzi saját monopóliumellenes vizsgálatát. 

Közel egy évtizede, a Facebook az előnyét és monopol hatalmát a kisebb riválisok leverésére, megszüntetésére, elfojtására használja.

– mondta James a szerdai sajtótájékoztatón.

A hatalmas mennyiségű adat és pénz felhasználásával a Facebook, összezúzta vagy akadályozta a vállalat potenciális fenyegetésének ítélt versenytársait. 

Az állami kereset tartalmazza, hogy a jövőben Facebooknak a legalább 10 millió dollár értékű akvizíciót jelenteni kell az állami tisztségviselőknek.

Évekkel ezelőtt a kormány figyelmeztetés nélkül engedte ezeket az akvizíciókat, most pedig figyelmeztetést küld a tech vállalkozások számára, hogy ezek a vásárlások nem véglegesek.

– mondta Jennifer Newstead, a Facebook alelnöke és főtanácsadója.

Majd hozzátette:

Az emberek és kisvállalkozások nem azért választják a Facebook fizetős szolgáltatásait és hirdetéseit mert muszáj, hanem azért, mert alkalmazásaink és szolgáltatásaink nyújtják a legtöbb értéket. Határozottan megvédjük az emberek az emberek döntési szabadságát.

Bár a szabályzók abban az időben nem biztos, hogy ellenezték a WhatsApp és az Instagram megállapodásait, a versenyfelügyelőknek minden joguk megvan, hogy  megváltoztassák a véleményüket az új bizonyítékok tekintetében. Az Egyesült Államok egyesülési törvényében nincs semmi, amely szerint az ügynökség azon döntése, hogy nem vitatja a javasolt megállapodást, immunizálja a jövőbeli felülvizsgálatból származó megállapodást. 

– nyilatkozta William Kovacic, az FTC korábbi elnöke.

A Facebook szabályozás nagy része azokra a vállalatokra vonatkozik, amelyeket megvásárolt a hatalmas közösség felépítése érdekében, amely a jelentései szerint, ma már több mint 3 milliárd felhasználót jelent. Ezt az erőfölényt kérdőjelezik meg a törvényhozók és szabályozók.

Mivel a szabályozások már a levegőben voltak, a Facebooknak volt ideje felkészülni. Körbevette magát a legjobb ügyvédekkel, és a vállalat finomhangolta a kommunikációját is, mondván, hogy ezek a szabályozások nélkülözhetetlenek a tech szektor számára, de a túlzott fellépés Kína versenyelőnyét jelentheti a gyorsan változó iparágban. 

Facebook - Tech-VilágForrás: dailymail

Kereset a Facebook ellen

A Facebook esetében, a kormánytisztviselőknek bíróságon kell bizonyítaniuk, hogy a vállalat állítólagos helytelen magatartása valós, mérhető károkat okozott a fogyasztóknak vagy a versenyhelyzetnek.

Az állami kereset szerint, a Facebook állítólagos helytelen magatartása kárt okozott a fogyasztóknak. Az internetes felhasználóknak kevesebb választási lehetőségük van a közösségi média platformjai között, a potenciálisan versengő szolgáltatásokba történő befektetések csökkenése miatt – áll a panaszban.

Egy másik kritikus állításban, az állami tisztviselők azt mondták, hogy a Facebook megnyitotta platformját harmadik féltől származó alkalmazás-fejlesztők előtt, hogy bevonják őket a fejlesztésébe, és amikor versenyfenyegetést jelentettek, egyszerűen kizárta őket a szolgáltatásokból. 

Nem lesz hamar eredmény

Amint korábban a Microsoft ügye megmutatta, a monopóliumellenes perek évekig is eltarthatnak. Hasonlóképpen, egy olyan bírósági döntés, amely feldarabolhatja a Facebookot, vagy bizonyos korlátozásokat ír elő, széleskörű hatással lehet arra, hogy milyen új startupok jelenhetnek meg – és milyen termékeket láthatnak a fogyasztók a piacon. 

Mindez nem jelent jót Facebooknak, épp a elmúlt hetekben derült ki, hogy a globális pénzügyi törekvései is falakba ütköznek.

Nehéz idők várnak a Facebookra.