Történelmi mélyponton a napenergia költségei

solar_free.jpeg

A Nemzetközi Energiaügynökség riportja szerint a világ egyes részein a napenergia mint megújuló energiaforrás a legolcsóbb áramforrásnak számít.

A napsütés ingyenes, de felhasználható villamos energiává alakítása drága lehet és bonyolult feladat. Annak érdekében, hogy egyre többen használjanak megújuló energiákat az országok módosíthatják politikájukat annak érdekében, hogy megfizethető legyen a technológiai átállás. Ma már több mint 130 ország rendelkezik olyan energiapolitikával, amely csökkenti az új napelemes létesítmények építési költségeit. Ez az első év, amikor az IEA (International Energetic Agency) figyelembe vette ezeket az adatokat a napenergia költségének kiszámításakor. 

Ennek hatására a napenergia költségre vonatkozó becslések régiónként 20-50%-kal csökkentek a tavalyi évhez képest.

A napenergia jól halad azon az úton, hogy az energiaellátás új királya legyen mivel az árak még tovább csökkenhetnek. Várhatóan a következő évtizedben egyre több szektorban fog megjelenni és dominálni, amelyet az éghajlatváltozás leküzdésére irányuló globális erőfeszítések ösztönöznek. Már ebben az évtizedben kezd a cégeknél megjelenni a carbon semlegesség. 

Az EU azt a célt tűzte ki célul, hogy 2030-ig energiájának 32%-át megújuló energiaforrásból szerezze be. 

Úgy tűnik a politikai támogatás erős és marad is -mondja Brent Wanner, aki az IEA energiatermelési modellezést és elemzését vezeti.

Hozzátette, hogy ezek a politikai keretek valóban nélkülözhetetlenek az alacsony költségek megalapozásához, amelyeket aztán megerősítik azt a fajta növekedést amelyre az éghajlati ambíciók felé kell haladni.

A jelentés a világ legtöbb országában árcsökkenésről számol be, olcsóbb napenergiát termelő egységet építeni mint új gáz vagy széntüzelésű erőművet. Az idén befejezett közüzemi napenergiával kapcsolatos projektek esetében a villamosenergia-termelés átlagos költsége az erőmű élettartama alatt 35-55 usd / megawatt-óra volt a világ legnagyobb piacain az Egyesült Államokban, Európában, Kínában és Indiában. Nagyjából 4 évvel ezelőtt ez az ár 100 usd volt megawatt óránként, 1 évtizede körülbelül 300 usd.

A szén költsége körülbelül 55-150 usd között mozog megawatt óránként. A jelentés szerint ez körülbelül ugyanannyival több mint 1 évtizede. Az IEA előrejelzése szerint a szénfelhasználás valószínűleg még akkor sem fog visszanyúlni a világjárvány előtti szintre, ha a gazdaság helyreáll.

A villamos energia iránti kereslet a világjárvány miatt mostanra kicsit mérséklődött, de az IEA arra számít, hogy ez gyorsan megváltozhat ha a pandémiát kordában tartják és a gazdaság helyreáll. Ez egy olyan jövőt is előrevetít, ahol a napenergia rekordméretű sebességgel tovább növekszik, hogy megfeleljen a fogyasztói igényeknek.

A jó hír az, hogy a technológia fejlődése és az innováció még tovább csökkenti majd a jövőben a költségeket.  Tehát lakossági szinten is érdemes lesz a beruházásokat elvégezni.