Hihetetlen! Ez az app hallja, ha baj van a Skodával

skoda_app.png

Állítólag a Skoda új alkalmazása pontosan hallja, hogy mi baja az autódnak. Az app egyenlőre csak a technikusok számára elérhető.

A Skoda szerint az alkalmazás mesterséges intelligenciája képes meghallgatni és értelmezni a gyakori problémákat, például az automata sebességváltó, légkondicionáló kompresszor, kormány, váltó problémák.

A cég létrehozott egy okostelefon alkalmazást, amely meghallgatja az autó motorját és megállapítja, hogy szükséges e a szerviz.

Csak a motor közelébe kell tartani a telefont miközben jár a motor. Az alkalmazás rögzíti a motor hangját és a felvételt spektrogrammá alakítja amely az akkusztikus jelek vizuális jelek ábrázolása. Ezután a mesterséges intelligencia (AI) összehasonlítja a felvételt a tárolt adatokkal az eltérések maghatározása érdekében. 

A Skoda szerint az app nem csak azt tudja megmondani, hogy baj van, de állítólag arra is képes, hogy megmondja pontosan mi a probléma és szervizelési javaslatokkal áll elő. A sikeraránya 90%-os. Eddig 10 mintát tud érzékelni.

Az alkalmazást a Skoda saját szoftverfejlesztői keltették életre. 14 országban 245 Skoda márkaszervíz járult hozzá a szoftver tanulási folyamatának felvételeinek megosztásával. 

A hangelemző szoftver kiváló példa arra, hogy a digitalizálás milyen új lehetőségeket teremthet - mondta Stanislav Pekar a Skoda értékesítési vezetője.

Hozzátette még, hogy a mesterséges intelligencia technológiát ezután is következetesen fogják használni, hogy még személyre szabott szolgáltatást nyújtsanak, javítva az ügyfélélményt. 

A Cseh gyártó digitalizációs stratégiájának középpontjában ezután is a mesterséges intelligencia fog állni a speciális problémák megoldására. 

Ez az új szolgáltatás például szolgálhat más autógyártó cégeknek is, hogy a mesterséges intelligenciát specifikusan a problémák kiszűrésére is használják.