DigiTech

A Panasonic önjáró autókat tesztel Japánban

panasonic_self_driving_robot.jpeg

Manapság egyre több tech vállalat fejleszt önjáró autókat és robotokat. Ahogy egyre fejlődik a mesterséges intelligencia (MI), úgy fejlődnek és válnak egyre autonómabbá ezek a szerkezetek is. 

A világjárvány megnövelte az igényt arra, hogy egyre többen rendeljenek élelmiszereket és árukat online, házhozszállítással vagy érintés nélkül küldjenek, fogadjanak csomagokat. A társadalom egyre inkább az érintés nélküli szolgáltatásokat, lehetőségeket keresi. Kínában önjáró kiszállító autót fejleszt a KFC gyorsétteremlánc. Az Amazon giga vállalat önjáró, teljesen autonóm taxikat tesztelt az elmúlt hetekben. 

Panasonic önjáró autó

A CitiesToday írta meg, hogy a Panasonic egy autonóm szállító robotot tesztel Fujisawa okos városban, Kanagawa prefektúrában, Japánban.

A tesztelés első szakaszában, amely a múlt hónapban kezdődött, a fejlesztők az önvezető robot közutakon való tesztelésére összpontosítottak. 

A 2021 februárjában kezdődő második tesztszakasz célja a szolgáltatásélmény tesztelése lesz. A környéken lakó embereket fogja hazaszállítani. 

Habár a robot önállóan fog működni, a vezérlőközpont kezelője távolról fogja felügyelni, hogy valóban elkerül-e minden akadályt. A kezelő szükség esetén átveheti az irányítást. A szerkezet legfeljebb 4 km/h-s sebességgel haladhat. 

Az emberekkel szorosan együttműködő robotok felhasználásával történő új szállítási szolgáltatás kínálatával szeretnék hozzájárulni a közösség formálásához, ahol az emberek és a gépek szimbiózisban élnek egymással. – áll a Panasonic közleményében. 

Japánban az önjáró autók teszteléséhez a rendőrség engedélye szükséges. 

Nemzetstratégia

A fejlesztés, Japán fejlesztési és növekedési stratégiájának égisze alatt zajlik, amelyet 2020 júliusában indítottak. 

A Panasonic részt vesz az autonóm robotok a szállítás fejlesztéséért kutatás-fejlesztési projektben, amelyet a Japán Kereskedelmi és Gazdasági Minisztérium finanszíroz. A vállalat kutatás-fejlesztési és helyszíni tesztelési tevékenységeinek egy részét kormányzati technológiai fejlesztési projekt is támogatja, amely felgyorsítja az autonóm szállítási technológiák bevezetését. 

Októberben a Japan Post Co. Tokióban megkezdte az önvezető szállító robotok közúti tesztelését. 

Okos város

A Panasonic 2014-es megnyitása óta dolgozik Fujisawa Fenntartható Intelligens városban. A több mint 2000 embernek otthont adó fejlesztés egy volt fujisawai Panasonic gyár területén. A Fujisawa okos város 18 állami és magánszervezetet tömörít. A közösség célja, hogy modellként szolgáljon az állampolgár-központú fenntartható fejlődéshez. A kutatások célja, hogy megállapítsák a technológia hogyan tudja kezelni az energetikával, biztonsággal, mobilitással és egészséggel kapcsolatos városi kihívásokat. 

A mesterséges intelligencia fejlődésével, nemcsak a robotizált szállítási és társadalmi szolgáltatások kezdenek terjedni, hanem okos városok keretében az okos közlekedés is.

startsh.jpg

Forrás: TechCrunch

A Panasonic mellett a Starship Technologies, kis, önjáró autókat, robot szállítási technológiákat tesztel a Co-op szupermarkettel az Egyesült Királyság két városában. A tesztek előrehaladottak, tervek szerint jövőre már a szolgáltatást is bővítik. 

Júliusban az Amazon bejelentette az elektromos, autonóm kézbesítő robotok tesztjeit Atlantában (Georgia) és Franklinben (Tennessee). 

zoox.png

Forrás: ZooX

A KFC Kínában tesztelt autonóm szállító járműveket, amelyek a megrendelt menüt szállítják házhoz. 

A világjárvány végett Szingapúr egy nagylábon járó, Spot nevű, kutyaszerű robotot tesztelt a parkokban történő társadalmi távolságtartás elősegítése érdekében. 

Szöul pedig, kis, humanoid robotokkal digitális készségfejlesztési képzést nyújt idős embereknek. 

Összegzés

A jövő mindenképpen ezen technológiák felé mutat. Könnyebbé, egyszerűbbé teszik életünket akár a személy, teher szállítás vagy az oktatás területén.

A társadalomnak még fejlődnie kell, hogy elfogadja és használni tudja ezeket az új technológiákat. Előbb vagy utóbb, az önjáró, gondolkodni tudó autók, robotok az életünk részévé válnak.

2024-re jönnek az Apple autók?

apple-self-driving-car.jpg

Források szerint, a 2014-ben elkezdett Apple autó projekt érkezése, már előrehaladott szakaszba lépett.

Az Apple napjaink egyik legsikeresebb tech vállalata. Köztudott, hogy prémium minőségű mobiltelefonokat és számítógépeket gyártanak.  Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a Steve Jobs által alapított vállalat úgy döntött, hogy az amúgy is zsúfolt autóipar piacára merészkedik. A Titan Project kódnevű Apple elektromos autó projekt várhatóan az egyik legmodernebb autó lesz, amelyet valaha gyártottak.

Apple autó projekt

Az iPhone gyártó tech óriás, a Project Titan néven elhíresült autóipari fejlesztései 2014 óta rendületlenül haladnak előre. A cég a semmiből kezdte meg saját járműveinek fejlesztését. Egy ponton az Apple törekvései megtorpantak és csak az autószoftverekre koncentrált. 2018-ban lépett a fejlesztési projekt élére Doug Field ex Tesla vezér, aki újjáélesztette az Apple autó projektet.

Azóta a projekt olyannyira előrehaladt, hogy mostanára a jármű építését tűzte ki célul. A tech óriás célja, hogy a fogyasztói társadalom részére elektromos személygépjárművet gyártson. Ez a a törekvés ellentétben áll olyan vetélytársak törekvéseivel akik, robot taxikat, autonóm járműveket állítanának elő. 

Az Apple autók központi eleme egy új akkumulátor, amely radikálisan csökkenti az akkumulátorok költségeit és növeli a jármű hatótávolságát. 

Mobiltelefontól az autókig

A jármű gyártása még az Apple számára is nagy kihívást jelent, annak ellenére is, hogy rendkívül tőkeerős vállalat és több száz millió darab elektronikai terméket gyárt a világ minden részéről származó alkatrészekkel. Azonban az autógyártásban még nincsen tapasztalatuk. A Teslának 17 év kellett, hogy tartósan profitot termeljen. 

Ha van egy vállalat a bolygón amely rendelkezik elég erőforrással erre, akkor valószínűleg az az Apple.

mondta egy Titan Project dolgozó.

Egyenlőre nem világos, hogy kik szerelnék össze az Apple autót, de a források szerint a vállalat a gyártás során egy gyártópartner segítségére támaszkodna. Még arra is van esély, hogy a cég redukálja terveit és csak autonóm vezetési rendszerre korlátozza a figyelmét, amelyet egy hagyományos autógyártó gépkocsijába integrálnak. 

A megvalósítás útján

A források szerint a gyártás 2025 körül kezdődne meg. A cég úgy döntött, hogy a rendszer egyes elemeiért, mint például a lidar szenzorok amik a 3 dimenziós képalkotásról gondolkodnak, felveszik a kapcsolatot a partnerekkel. 

Az Apple autója több lidar szenzort is tartalmazhat, a különböző távolságok bemérésére. Néhány érzékelő származhat az Apple saját fejlesztésű lidar egységeiből, amiket például az iPhone 12-ben is alkalmaznak. 

Amik az autó akkumulátorát illeti, az Apple egyedülálló, monocellás kialakítást tervez, amely az akkumulátorok egyes celláit egységesíti, és az akkumulátorok anyagát megtartó tasakok és modulok eltávolításával felszabadítja az akkumulátorok belsejében lévő helyet. Ez azt jelenti, hogy aktívabb anyagokat lehet az akkumulátorba szerelni, ami potenciálisan nagyobb hatótávolságot biztosít. 

Az Apple a lithium-vas-foszvát (LFP) akkumulátor kémiai tulajdonságait is vizsgálja, amelynek eredendően kevesebb a valószínűsége a túlmelegedésre, ezáltal biztonságosabb mint a többi lithium-ion akkumulátor. Ez lenne a következő, magasabb szintű technológiája az akkumulátoroknak.

Összegzés

Ahhoz, hogy a gyártás profitáló legyen, gyakran a gyártók olyan darabszámokat kérnek, amelyek még az Apple számára is kihívást jelentenek, lévén, hogy újonc az autóiparban. Az életképes, jövedelmező üzlethez évente nagyjából 100 000, vagy ennél több összeszerelt, menetkész járműre lenne szükség.

Címkék: apple EV tech hírek

Új, magyar közösségi oldal indult, a Hundub

hundub_1.png

Az IWIW és a MyVip után új, cenzúramentes közösségi oldala indult Magyarországnak, a Hundub.

A készítőknek elegük lett a Facebook egyoldalú politikájából, miszerint tiltja és cenzúrázza a neki nem tetsző tartalmakat, ezért elindították a Hundub-ot.

A magyar közösségi oldal a napokban indult útjára, de máris több ezer felhasználóval rendelkezik. A cég az Azonnalinak számolt be az indulásról. 

Milyen a Hundub?

hundub_2.png

Forrás: Hundub

A fejlesztőknek nem volt nehéz dolguk. Tulajdonképpen lemásolták a Facebook régi kinézetét. De nem csak külsőre, tevékenységi köreiben is igen hasonló az amerikai közösségi oldalhoz.

A saját személyes profil mellett, ismerősökkel lehet beszélni, fotókat, videókat lehet feltölteni, valamint eseményeket létrehozni. 

A Hundub közösségi oldalon viszont újdonságnak számít a nyereményjáték. A leírás szerint közösségi cselekvésekkel lehet pontokat gyűjteni. Egy kedvelés egy pont, egy komment két pont, egy poszt három pont, stb. A gyűjtött pontokkal részt lehet venni a közösségi oldal nyereményjátékában. 

A másik eltérés a Facebookhoz képest, hogy ez a közösségi oldal blog felületet is kínál a felhasználóknak. Cikkeket írhatunk, oszthatunk meg másokkal. 

A közösségi oldalnak 3 alapítója van, a névválasztás pedig a Hungarian (Magyar) és a Dub (hang) szóból származik. 

Az ötletgazdák évekig működtetek egy próba közösségi oldalt, aminek sok pozitív visszajelzése volt. Ezért döntöttek amellett, hogy a nagyközönség elé viszik azt. 

A készítők szerint az elsődleges célcsoport a Nagy-Magyarország területén élő emberek. 

Frissen induló vállalkozásként üzleti modelljük még nem teljesen kiforrott. Az ötletek folyamatosan megvalósításra kerülnek. Egyelőre még nem szeretnék fizetőssé tenni a Hundub-ot, ezért először saját tőkéjükből működtetik, majd később tértiének át a reklámokból történő finanszírozásra. 

A Hundub egyik legfontosabb újdonsága a közösségi oldalakhoz képest, hogy cenzúramentes. Elsősorban a szólásszabadság biztosítására törekednek, tehát itt mindenki megoszthatja szabadon a véleményét. Hangsúlyozzák, hogy politikai véleménykülönbségek miatt nem fognak senkit letiltani és törölni. 

Azért itt sem szabad mindent. Tiltott önkényuralmi jelképek vagy állatkínzásért tiltás jár. 

Összegzés

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Facebook Amerikában perekkel néz szembe a monopol helyzete és tisztességtelen piaci magatartása végett. Reméljük az új, magyar közösségi oldal szép sikereket fog elérni a közösségi oldalak egyoldalú piacán.

Itt a Facebook vége? Per indult a Facebook ellen

fb_libra_ftimes.png

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) 48 állammal közösen, pert indított a Facebook feldarabolásáért. Ezzel véget érhet a Facebook monopóliuma.

Lassan 2 évtizede, hogy a világot négy nagy tech vállalat uralja. Közösségi média, kiskereskedelem, hirdetési felületek, kommunikáció. Ez a Facebook, az Amazon, a Google és az Apple. A szabályozók és törvényhozók bizonyítékokat találtak arra, hogy ezek a tech óriások, életünk minden területét tisztességtelenül uralják. Monopol helyzetüket és dollármilliárdos bevételüket kihasználva, sokszor tisztességtelen versenyhelyzetet alakítanak ki.

Új szelek fújnak

Tucatnyi állam és a szövetségi kormány, két monopóliumellenes perben szerdán beperelte a Facebookot, arra hivatkozva, hogy a közösségi média óriás visszaélt a monopol helyzetével és versenyellenes magatartást tanúsított. 

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szövetségi bírósági eljárást kért, amely többek közt megkövetelheti a vállalattól, hogy az Instagram-ot és a WhatsApp-ot elidegenítse az anyavállalattól és ezzel gyakorlatilag feldarabolja a tech óriást. Megjegyezték, hogy magát a Facebookot is feldarabolnák, ha szükséges.

conner.jpeg
Forrás: globalcompetitionreview

A közösségi hálózat központi szerepet játszik amerikaiak millióinak életében. Célunk, a Facebook versenyellenes magatartásának visszaszorítása és a versenyhelyzet helyreállítása az innováció és a szabad verseny érdekében. 

– nyilatkozta Ian Conner, az FTC Versenyhivatalának igazgatója.

A Facebook tisztességtelen versenyhelyzete

A Facebook monopol helyzetének megerősítésére és megőrzésére irányuló cselekedetei tisztességtelen versenyhelyzetet teremt.

Hónapok óta zajlanak a perek előkészítései, ami példátlan kihívást elé állítja a Szillícium völgy egyik legerősebb vállalatát.

A Facebook 2012-ben bejelentette, hogy egymilliárd dollárért vásárolja meg az Instagram-ot. 2 évvel később, pedig a WhatsApp 19 milliárd dolláros akvizícióját hajtja végre.

A perek nagyjából 14 hónappal azután kezdődtek, hogy Letitia James, New York-i főügyész azt nyilatkozta, hogy  kivizsgáltatja a versenyellés viselkedést. A szerdai kezdeményezést végül 40 főügyész írta alá. Az FTC, időközben június óta végzi saját monopóliumellenes vizsgálatát. 

Közel egy évtizede, a Facebook az előnyét és monopol hatalmát a kisebb riválisok leverésére, megszüntetésére, elfojtására használja.

– mondta James a szerdai sajtótájékoztatón.

A hatalmas mennyiségű adat és pénz felhasználásával a Facebook, összezúzta vagy akadályozta a vállalat potenciális fenyegetésének ítélt versenytársait. 

Az állami kereset tartalmazza, hogy a jövőben Facebooknak a legalább 10 millió dollár értékű akvizíciót jelenteni kell az állami tisztségviselőknek.

Évekkel ezelőtt a kormány figyelmeztetés nélkül engedte ezeket az akvizíciókat, most pedig figyelmeztetést küld a tech vállalkozások számára, hogy ezek a vásárlások nem véglegesek.

– mondta Jennifer Newstead, a Facebook alelnöke és főtanácsadója.

Majd hozzátette:

Az emberek és kisvállalkozások nem azért választják a Facebook fizetős szolgáltatásait és hirdetéseit mert muszáj, hanem azért, mert alkalmazásaink és szolgáltatásaink nyújtják a legtöbb értéket. Határozottan megvédjük az emberek az emberek döntési szabadságát.

Bár a szabályzók abban az időben nem biztos, hogy ellenezték a WhatsApp és az Instagram megállapodásait, a versenyfelügyelőknek minden joguk megvan, hogy  megváltoztassák a véleményüket az új bizonyítékok tekintetében. Az Egyesült Államok egyesülési törvényében nincs semmi, amely szerint az ügynökség azon döntése, hogy nem vitatja a javasolt megállapodást, immunizálja a jövőbeli felülvizsgálatból származó megállapodást. 

– nyilatkozta William Kovacic, az FTC korábbi elnöke.

A Facebook szabályozás nagy része azokra a vállalatokra vonatkozik, amelyeket megvásárolt a hatalmas közösség felépítése érdekében, amely a jelentései szerint, ma már több mint 3 milliárd felhasználót jelent. Ezt az erőfölényt kérdőjelezik meg a törvényhozók és szabályozók.

Mivel a szabályozások már a levegőben voltak, a Facebooknak volt ideje felkészülni. Körbevette magát a legjobb ügyvédekkel, és a vállalat finomhangolta a kommunikációját is, mondván, hogy ezek a szabályozások nélkülözhetetlenek a tech szektor számára, de a túlzott fellépés Kína versenyelőnyét jelentheti a gyorsan változó iparágban. 

Facebook - Tech-VilágForrás: dailymail

Kereset a Facebook ellen

A Facebook esetében, a kormánytisztviselőknek bíróságon kell bizonyítaniuk, hogy a vállalat állítólagos helytelen magatartása valós, mérhető károkat okozott a fogyasztóknak vagy a versenyhelyzetnek.

Az állami kereset szerint, a Facebook állítólagos helytelen magatartása kárt okozott a fogyasztóknak. Az internetes felhasználóknak kevesebb választási lehetőségük van a közösségi média platformjai között, a potenciálisan versengő szolgáltatásokba történő befektetések csökkenése miatt – áll a panaszban.

Egy másik kritikus állításban, az állami tisztviselők azt mondták, hogy a Facebook megnyitotta platformját harmadik féltől származó alkalmazás-fejlesztők előtt, hogy bevonják őket a fejlesztésébe, és amikor versenyfenyegetést jelentettek, egyszerűen kizárta őket a szolgáltatásokból. 

Nem lesz hamar eredmény

Amint korábban a Microsoft ügye megmutatta, a monopóliumellenes perek évekig is eltarthatnak. Hasonlóképpen, egy olyan bírósági döntés, amely feldarabolhatja a Facebookot, vagy bizonyos korlátozásokat ír elő, széleskörű hatással lehet arra, hogy milyen új startupok jelenhetnek meg – és milyen termékeket láthatnak a fogyasztók a piacon. 

Mindez nem jelent jót Facebooknak, épp a elmúlt hetekben derült ki, hogy a globális pénzügyi törekvései is falakba ütköznek.

Nehéz idők várnak a Facebookra.

Hiperszonikus repülőt fejlesztettek a kínaiak

hiper_0.jpg

Kínai tudósok egy csoportja olyan hiperszonikus repülőgép hajtóművet hozott létre, amely akár 18990 kilométer / óra sebességgel is képes meghajtani egy repülőt.

A SpaceDaily szerint, a forradalmian új motor mozgó alkatrészeket nem tartalmaz, álló és ferde detonációs ramjet kivitelezésű. A ramjet működési elve az, hogy a gép szupergyors sebességgel a levegőt egy kamrába tolja, ahol hidrogén üzemanyaggal keveredve felrobban és a motor hátsórészén tolóerőként távozik. Ezen az elven működnek a rakéták az 1960-as évek óta. 

Hiperszonikus repülők új technológiája

Az új koncepcióban a ramjet és scramjet technológia van továbbfejlesztve. A sodrajet technológia abban más, hogy a diffúz égést egy ferde detonációval helyettesítik, amely egyedülálló nyomásnövekedést eredményez. 

A sodramjet technológiát számos áramlásszabályozási technikával fejlesztették ki. Az új eljárást sikeresen tesztelték egy repülés-duplikált sokkoló alagúttal. A kísérlet eredménye megmutatta, hogy a technológia sikeresen működik és egy ferde detonáció álló helyzetben lehet a motor égésterében. Ez a kutatás azt bizonyítja, hogy ez egy ígéretes koncepció. Stabilan, nagy tőhatékonysággal működtethető wiperszónikus áramlási körülmények között. – nyilatkozták a tudósok.

A szerkezet akár 16 Mach sebességgel is haladhat, ami annyi tesz, hogy 2 óra alatt képes körberepüli a Földet. 

Elfeledett majd újragondolt koncepció

A kínai tudósokat valószínűleg Richard Morrison, az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrügynökség (NASA) amerikai mérnökének spekulatív munkája inspirálta, aki egy 180-as cikkben javasolta ezt a motorszerkezetet.

A lap megjegyezte, hogy az amerikai kormány a hiperszonikus kutatás nagy részét a NASA-tól olyan magánvállalatoknak adta át, mint a Boeing, a Lockheed Martin. Ezzel az Morrison terveit a kormány mellőzte. A vállalatok a fejlesztésekkel kudarcot vallottak, ez eredményezte, hogy más országok, mint Kína felzárkózzon.

hiper_1.jpg

Forrás: index

Országok versenye

A kínai kormány szerint már rendelkezik hiperszonikus fegyverekkel, és állítólag más országok is tesztelik a technológiát. Az embert szállítani képes hiperszonikus járművek egyenlőre még tudományos-fantasztikus elképzelés. 

2018 augusztusában a kínaiak már tesztelték a Starry-Sky nevű waverider hiperszonikus járművüket, 2019 áprilisában pedig, a kínai Hsziamen Egyetem kutatói tesztelték a Jiageng-1 nevű hiperszonikus repülőgépet a Gobi sivatagban. 

Az Egyesült Államok Légiereje, valamint az Elnöki és Végrehajtó Légiszállítási Igazgatóság 2020 augusztusában szerződést kötött egy hiperszonikus utasszállító repülőgép kifejlesztéséről, amely a jövőben az amerikai elnök légierejeként fog szolgálni. 

hiper_3.jpg

Forrás: pannonhirnök

A Mach 16 még a hiperszonikus fegyverek tekintetében is nagyon gyorsnak számít. Úgy gondolják, hogy a kínai Dongfeng-17 hiperszonikus sikló jármű, egy nagy hatótávolságú csapásmérő fegyver, elérheti akár az 5 Mach sebességet is. 

Az orosz Kinzhal hiperszonikus cirkálórakéta hasonló sebességgel rendelkezik, de Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018-ban azt nyilatkozta, hogy Moszkva másik hiperszonikus fegyvere, az Avantgard sikló jármű képes akár a Mach 20 sebességre is. 

süti beállítások módosítása